Boven water – linda Jansen

Geplaatst: 30/06/2016 in Auteurs met J

GESCHONKEN DOOR UITGEVERIJ NAU

 

13015348_587477151420439_970174977911514135_n

 

 

RECENSIES

GESCHREVEN DOOR  Karin Meinen-Benjamins

Over de auteur:

Linda Jansen (Roosendaal, 1978) is schrijfster en woont met haar gezin in het Bourgondische Brabantse land. Op jonge leeftijd schreef zij al gedichten en songteksten.

Na de geboorte van haar jongste kind begon zij in de spaarzame stille uren te schrijven aan haar debuutroman Onder Water.

Linda Jansen woont tegenwoordig in Breda met haar man en twee kinderen.

Boven Water is het vervolg op Onder Water.

( Bron: http://www.linda-jansen.nl )

Cover:

Waar Onder Water roze was met de welbekende bakfiets, is Boven Water babyblauw met de Fiat 500. Love it!

Achterflap:

In het vervolg op de succesvolle roman Onder water zijn de scherven van het huwelijk van Tom en Liz in Boven water pijnlijk voelbaar.

De mooie, eens zo sprankelende Liz herstelt moeizaam van de lafhartige aanval die op haar is gedaan. Fysiek heeft zij langdurige revalidatie nodig; geestelijk moet ze dealen met het geschade vertrouwen van geliefden om haar heen.

De uiterlijke schijn, de onechte vriendschappen en haar minnaar zijn uit Liz’ leven verdwenen.

Toms luxe sloepenbedrijf gloort als nooit tevoren en staat aan de vooravond van internationaal succes. In hun verwoede pogingen om met elkaar te vechten voor hun huwelijk worden zowel Liz als Tom blootgesteld aan externe verleidingen.

Hun huwelijk dreigt opnieuw zwaar op de proef te worden gesteld. Het Zwitserse Davos zorgt voor de grootste turbulentie in hun leven, als Liz de confrontatie aangaat met de erfenis die Tom lang voor haar verborgen heeft gehouden.

Mijn mening:

Ik las al eerder Onder water van Linda Jansen en wat een meer dan fijn boek vond ik dat. Toen ik de oproep zag wie Boven Water zou willen lezen en recenseren in de te leuke boekengroep Boekenfans! reageerde ik dan ook direct.

Ik werd uitgeloot waarvoor mijn grote dank!

‘Dat is het jammere van tijd, en soms ook het mooie. Tijd heelt en tijd maakt stuk.’

Tom en Liz…hoe zou het ze verder vergaan?

Vanaf de eerste bladzijde werd ik gelijk weer gepakt door het verhaal en de personages. Op unieke wijze neemt Jansen je wederom mee in de belevingswerelden, beschreven vanuit onder andere hoofdpersonages Tom en Liz.

Het is pakkend, het is een zeer bijzondere en prachtige manier van het vertellen van dit verhaal, waarbij er van alles tijdens het lezen bij je los wordt gemaakt.

De meerdere onderlinge relationele ontwikkelingen van zowel Tom als Liz, de toch nog aanwezige geheimen en het gevecht om er samen uit te komen.

Heftige ontdekkingen welke gedaan worden, vriendschappen welke zich ontwikkelen, relatietherapie en vooral knokken, met vallen en opstaan, om het allemaal weer op het goede spoor te krijgen.

Vreugde, wantrouwen, verdriet, liefde en afrekenen met het verleden. Het zijn voorbeelden van issues die heel beeldend voorbijkomen.

De gevoelens spateren je vanaf de bladzijden tegemoet en het is alsof je aan het meedenken bent in deze rollercoaster aan emoties en gebeurtenissen.

De schrijfstijl is vlot, met mooie zinnen en de verhaallijnen smelten als boter in elkaar. Her en der wordt het spannend en zat ik vooral ook richting het einde op het puntje van mijn stoel.

En dan het einde zelf… hoe daar wat over te schrijven zonder te spoileren? Ik was verbijsterd, flabbergasted en het zindert nog steeds na in mijn hoofd.

Een beetje treurig ook, want aangezien we het over een tweeluik hebben is dit dan toch het afscheid van Tom en Liz. Al hoop ik héél stiekem dat er misschien ooit toch nog een vervolg gaat komen..

Conclusie:

Wat een genot.

Vier en halve sterren voor Boven Water.

 

GESCHREVEN DOOR STEPHANIE HAENEN

Boven water van Linda Jansen

Linda Jansen is geboren in 1978 en woont momenteel samen met haar man en twee kinderen in Breda. Reeds op jonge leeftijd schreef ze gedichten en songteksten. Na de geboorte van haar eerst kind is ze begonnen aan het schrijven van het boek ‘onder water’. De cover van het boek vind ik eerlijk gezegd niet zo aantrekkelijk. Het maakt me niet nieuwsgierig naar het verhaal. Jammer dat de cover zo saai oogt want het verhaal op de achterflap beloofd weer iets heel anders. Het boek boven water is de opvolger van het boek onder water. In boven water wordt het verhaal verteld van Liz en Tom die hun huwelijk proberen te redden. Liz is herstellende na een aanval die op haar is gepleegd. Toms sloepenbedrijf loopt als een trein maar toch worden ze blootgesteld aan allerlei verleidingen die ze dienen te weerstaan. Zoals ik hierboven al zei is het boek boven water de opvolger van het boek onder water. Onder water had ik nog niet gelezen dus in mijn ogen kan het boek wel apart gelezen worden. Alleen zou ik toch adviseren onder water eerst te lezen ondanks dat er wel in het boek wordt uitgelegd wat er gebeurd is. Het verhaal wordt verteld vanuit twee verhaallijnen. Tom en Liz vertellen alles vanuit hun oogpunt en hoe ze over gebeurtenissen denken. Vond het heel fijn om het boek zo te lezen want dat maakt het verhaal heel gemakkelijk leesbaar. Het is ook veel gemakkelijker om zich dan in te leven in de personages. De schrijfstijl vind ik ook heel fijn geschreven soms staan er prachtige zinnen in. Het maakt het boek ook heel leesbaar. Het einde zonder in details te willen treden is heel anders dan ik had verwacht. Ik was compleet overdonderd door hoe het verhaal eindigt. De thema’s van het boek zijn duidelijk verraad en tragedie. Ik ga onder water niet lezen omdat ik weet wat er ongeveer is gebeurd na het lezen van boven water maar stiekem hoop ik toch nog op een vervolg in de reeks. Ga ik in het vervolg nog boeken lezen van Linda Jansen dan is mijn antwoord jazeker. Het boek is echt een genot om te lezen en te mogen recenseren. Ik zou zeggen allemaal snel onder water lezen en dan door naar boven water. Mijn eindoordeel is wat een eer dat ik dit boek heb mogen lezen en zou zeggen allemaal snel naar de winkel en het boek kopen. Laat je niet misleiden door de saaie cover. Het boek is voor mij 4 sterren.

 

GESCHREVEN DOOR Imke Houben

Boven water – Linda Jansen

Boven water vertelt het verhaal van Liz en Tom. In het boek dat hierop vooraf gaat, Onder water, heeft Liz verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ze heeft onder andere een bijna-doodervaring gehad en er is een verschrikkelijke aanval op haar gedaan. Ook heeft ze een affaire gehad met een Bulgaar genaamd Sebastian. Dit heeft Liz veranderd. In het boek Boven water zijn ze, een jaar later, aan het bekomen van die heftige gebeurtenissen. Hun huwelijk moet opnieuw worden opgebouwd en vertrouwen moet opnieuw worden gewonnen. Tom focust zich vooral op zijn bedrijf en Liz is bezig met het afgelopen jaar te verwerken en aan het revalideren. Ze leven langs elkaar heen. Als dat nog niet genoeg is, komen haar moeilijke ouders ook nog om de hoek kijken. Gelukkig krijgt Liz veel steun van haar vriendinnen Suus en Thérèse. Tom trekt veel op met de man van Suus, Stef. Er is echter iets wat Tom voor Liz achter houdt. Gaat hun huwelijk dit alles overleven?

Dit boek is gelezen zonder het voorafgaande deel te lezen. Het feit is dan wel dat je met meer open plekken komt te zitten, maar dit maakt het boek juist wel spannend. Het maakt je zo ook nieuwsgierig naar wat er nu precies in het voorgaande jaar gebeurd is.
Het boek is geschreven vanuit meerdere perspectieven. Het ene hoofdstuk lees je vanuit Tom, het andere vanuit Liz en sommige ook vanuit andere personages. Het is een fijne manier om zo beide perspectieven aan het licht te brengen. Mensen weten namelijk niet altijd wat de motieven achter andermans daden zijn. Door deze wisseling van perspectieven, kom je deze motieven wel te weten. Ook kun je zo beter meeleven met Tom en Liz, juist doordat je die motieven te weten komt.
Het is mooi om te lezen hoe Tom en Liz vechten voor hun huwelijk. In het begin doen ze dit alleen voor hun dochtertje, Lara, maar later gaan ze dit ook voor elkaar doen. Zo komen ze samen weer ‘boven water’. Het duurde dan ook even voordat de titel duidelijk werd, maar deze is mooi gekozen.
Verder is het verwarmend om te lezen hoeveel Liz aan Suus en Thérèse heeft als vriendinnen. Zij oordelen over haar en Toms acties, maar ze veroordelen niet. Dit is een groot verschil. Liz maakt fouten en die zijn niet bepaald klein. Suus zegt niet dat ze deze acties goedkeurt, maar ze blijft haar vriendin wel steunen, door dik en dun. ‘Die actie van jou, die keur ik af. Maar je blijft toch mijn vriendin.’ Aldus Suus tegen Liz.

Al met al is Boven Water een goed geschreven boek. Hopelijk komt hier nog een vervolg op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s